Články

Říjnová sklizeň od Rachotu

World music, afrobeat, funk, bossa nova a mnohem víc

Hudební agentura Rachot (pořádající i náš oblíbený Respect festival) připravila velkou podzimní sklizeň skvělé hudby z různých koutů a středů světa!

Jíž 5. října zahraje na trubku v Paláci Akropolis „norský Miles Davis“ Nils Petter Molvaer fůzující moderní jazz s trip-hopem, drum´n´bassem a tanečními rytmy. 9.10 zde pak bude slavit své již 75. narozeniny britský kytarový ekvilibrista, multiinstrumentalista a avantgardní skladatel Fred Frith. 11. října do Jazz Docku přijede z Norska Harpreet Bansal Trio vedené houslistkou indického původu, takže inspirace je jasná. 12.10 se do Akropole vrací američtí funkadeleci Ghost-Note založené perkusivní sekcí Snarky Puppy a 15.10 autentický jižanský gospel v podání The Staples Jr. Singers.

Ghost-Note – Visual LP (Live Music) | Sugarshack Sessions – YouTube

Jedním z vrcholů sezóny bude asi koncertní show afrobeatové dynystie z Nigérie Seun Kuti And Egypt 80 v čele s talentovaným synem legendárního saxofonisty a zpěváka Fely Kutiho. 16. října představí tato explozivní sestava v Divadle Archa svojí novou desku Heavier Yet“, která vychází 4.10 a produkoval ji Lenny Kravitz. Dejte si třeba singl Dey“ s Damianem Marleym a hlavně běžte na koncert.

Seun Kuti & Egypt80 – Dey feat. Damian Marley (Audio) (youtube.com)

Doporučujeme i další zajímavá vystoupení, na která můžete vyrazit do Paláce Akropolis: 20.10 na vycházející bluesovou hvězdu  Jontaviouse Willise, 25.10 na vinikající islandskou zpěvačku Emilíanu Torrini nebo 26.10 na mistra brazilské elektro-experimentální bossa-novy a někdejšího spoluhráče super-star Caetana Velosa, Viniciuse Cantuáriu s všeříkajícím projektem „Psychedelic Rio“.

Promo Psychedelic rio (youtube.com)

Poslední říjnový den 31.10 pak v Akropoli zazáří kultovní a geniální Orchestra Baobab ze Senegalu, kteří na podzim vydávají mové album ke svému padesátiletému výročí. Jejich zdejší koncert před lety byl opravdovou hudební lahůdkou, tak je tentokrát nepropásněte a přijďte nechat tančit nejen své nohy, ale i duše. A vězte, že na zbytek podzimu se ještě chystá pěkná řádka koncertů, o kterých tu ještě bude řeč…

Orchestra Baobab – On Verra Ça (Live at Festival du Bout du Monde) (youtube.com)

profily a další hudební odkazy na www.rachot.cz

Yohanes 

 

 

Back to top button