Články

Respect Festival Open Air 2024

10 x world music ze všech koutů světa na pražské Štvanici

Letošní – už 27. ročník našeho oblíbeného Respect Festivalu se po letech bude konat  opět na velepříjemném ostrově Štvanice15. – 16. června. Těšit se můžete na 10 skvělých kapel z 10 zemí a také tradičně na bohatý doprovodný program pro děti, exotické gastro, čajovnu Amana, snad opět i etiopskou kávu, etno shopy i stánky různých neziskovek a mnohem víc…

Jah Wobble & The Invaders of the Heart Cosmic Love (youtube.com)

Fanoušky JahMusic jistě potěší britská legenda Jah Wobble and The Invaders of the Heart. Tento originální prapankáč (ještě před Sex Pistols založil s Rottenem a Viciousem kapelu The Four Johns) a pozdější spoluzakladatel Public Image Limited již přes 40 let neúnavně basuje a fůzuje vše možné včetně reggea a dubu s elektronikou i mimoevropskou hudbou (Např. album „Take Me To God“ z roku 1994, kde hostoval senegalský  zpěvák Baaba Maal je považováno za průkopnický počin na poli world music.)

S Jah Wobblem spolupracovali taková esa jako Bill Laswell, Sinead O’Connor, Bjork, Natasha Atlas, Tony Allen, Suns of Arqua nebo Justin Adams. Ten letos na festival přiváží svůj nový projekt Lifting Spirits, který založil společně s mistrovským hudebníkem gnawa tradice Mohamedem Errebbaa z Maroka.

Justin Adams & Mohamed Errebbaa in Norwich – Lala Fatima #gnawa #gnaoua #guitar #guembri (youtube.com)

Dalším tahákem budou jistě malijští Bamba Wassoulou Groove, se svým optimistickým afro-popovým pojetím  zápdoafrických standardů s psychedelickými kytarami a spirituálním poselstvím vás minimálně pořádně roztančí.

Bamba Wassoulou Groove – Dankélé (Official Video) (youtube.com)

Na festivalu se také vystřídá egyptská tranzovní superkapela El Tanbura (- jejíž album „Between the desert and the sea“ mj. figuruje na seznamu 50 nejlepších world music nahrávek všech dob,) s izraelskou skupinou Voices of Yemen s moderním pojetí starobylých židovských rituálů z jemenské pouště. V dnešní více než napjaté politické situaci na blízkém východě respekt organizátorům.

El Tanbura – Friends of Bambouty (youtube.com)

Laner Velivsamim – Voices of Yemen (youtube.com)

Další ožehavou oblastí je Kurdistán odkud čerpá svou inspiraci tamnější bard Ali Doğan Gönültaş, nový hlas kurdského boje za uznání. Osobně se hodně těšíím pákistánského mistra na cietru benju Ustada Noor Bakshe, jenž suverénně hraje tradiční melodie, milostné ghazaly, transovní rytmy i hity z Bollywoodu a na mongolské alikvótní šamany Khusungtun, kteří své hrdelní zpěvy kombinují s polyfonií a do hříček s harmonickými tóny zapojují i brumle.

Noor Bakhsh – Kalam Lolo (youtube.com)

Khusugtun – The Camel / Хөсөгтөн – Тэмээ минь (youtube.com)

Naopak dosud, alepoň pro mne, neznámou ochutnávkou bude tradiční estonská hudba, ovšem v experimentálním podání Dua Ruut. Minimalištější podobu evropského folku přivezou z britských ostrovů také The Breath. Kytarista Steve McCallum hrával s mými oblíbenými Cinematic Orchestra a irská zpěvačka Ríoghnach Connolly zase s Afro Celt Sound System.

The Breath – Let The Cards Fall (Official Video) (youtube.com)

Určitě doporučujeme pročíst si zajímavé profily na stránkách Respect Festival Open Air 2024 – Rachot(- z nichž jsem čerpal i tuto stručnou upoutávku), kde se dozvíte mnohem víc o všech těch hudebních tradicích, souvislostech atd. A také sledovat program agentury Rachot, která v rámci doprovodného programu festivalu přiveze do Paláce Akropolis  již 6. 6.  skvělé pouštní rockery Tamikrest nebo 5. 9. tradičnější tuarežské blues od  Tinariwen a mnoho dalších hudebních lahůdek.

Čejk Ihanes

 

Nepřehlédněte
Close
Back to top button